Wat doet Paardensportmassage en wat kan het voor uw paard betekenen?

Sportmassage voor paarden bestaat uit diverse hands-on technieken waarbij de spieren in het lichaam worden gemasseerd, losgemaakt en geactiveerd. Dit met als doen om deze zo optimaal mogelijk te laten functioneren en een ruimere bewegingsvrijheid te creëren. 


 • Spierknopen en gevoelige plekken worden gelokaliseerd en behandeld. 
 • Belemmeringen en verklevingen worden opgeheven. 
 • Drukpunten laten het paard ontspannen of juist de spieren aanspannen. Dit zorgt ervoor zorgt dat de afvalstoffen worden afgevoerd en er extra bloed en zuurstof wordt aangevoerd.
 • Het paard wordt gemobiliseerd en gestretchet. 
 • Spieren en gewrichten worden getest. 


Als er ergens in het lichaam een probleem zit zijn paarden een meester in het compenseren en zullen pijn of ongemak ook niet direct groots tonen. Hierdoor ontstaat er een overbelasting in een ander deel van het lichaam, wat uiteindelijk kan resulteren in een blessure. 

Het gevoel “dat het de laatste tijd iets minder lekker gaat” of het in onze ogen "niet willen meewerken" kan een aanwijzing zijn dat er ergens problemen (aan het ontstaan) zijn. U kunt hierbij denken aan:

 • Stijfheid.
 • Verkorte passen.
 • Moeite met het strekken van de hals.
 • Problemen met stelling en buiging.
 • Moeite hebben met ontspannen.
 • Problemen met oefeningen die voorheen wel gingen.
 • Moeite hebben met voeten optillen.
 • Niet gepoetst willen worden of narrig reageren met zadelen en/of aansingelen. 


Het paard hoeft natuurlijk niet altijd een probleem te hebben om in aanmerking te komen voor een massage. 
Juist door regelmatig de spieren en de mobiliteit preventief te laten controleren en behandelen, blijven de spieren soepel 
en worden eventuele blokkades vroegtijdig herkend.

Van sportpaard tot recreatie pony, van weidemaatje tot manege pony. We willen allemaal dat onze paarden gezond zijn en lekker in hun vel zitten. Een massage draagt daar zeker aan bij, maar ook niet te vergeten, ze vinden het heerlijk !!


Massage van het paardenhoofd

Steeds meer wordt duidelijk hoeveel invloed het paardenhoofd heeft voor het goed functioneren van een paard.  
Een goed passend hoofdstel, waarbij het paard zijn neusgaten kan opensperren wanneer hij arbeid verricht, is bijvoorbeeld van groot belang. 
Een paard kan namelijk alleen door zijn neus ademen en niet door zijn mond. 

Het meest gevoelige orgaan van een paard is echter de tong, Deze staat via verschillende spieren en de tongbeentjes in verbinding met de schouder en het borstbeen en dit heeft ook weer invloed op de halswervels !!  En laten we nu allemaal willen dat daar kan worden nagegeven.


Een hoofdmassage leert paarden om spanning los te laten en geeft aanvullende informatie tijdens de massage. 


Voor de behandeling:

 • Bij aanvang van de behandeling moet het paard schoon en droog zijn en eraan gewend zijn om gepoetst te worden. 
 • De behandeling vindt plaats in de eigen stal of op een rustige poetsplaats en dat afleiding tot een minimum beperkt is. 
 • Tijdens de behandeling dient de ruiter/eigenaar zelf aanwezig te zijn om het paard vast te houden.Na de Behandeling:

 • Het paard aan de hand stappen minimaal 10 minuten maar liever langer, net zolang tot het paard ontspannen goed mee stapt en het hoofd gaat deinen. Bij voorkeur over het harde en het liefste zoveel mogelijk rechtuit. Dit om afvalstoffen af te voeren en het paard te laten wennen aan zijn nieuwe houding en evenwicht.


Aantal behandelingen:

Soms is 1 behandeling voldoende maar het beste resultaat zal verkregen worden wanneer er 3 maal binnen een termijn van 6 weken een massagebehandeling wordt gegeven. Dit om het paard goed los te krijgen en om ‘spiergeheugen’ tegen te gaan.  Hierbij dient er maximaal 2 weken tussen de behandelingen in te zitten en hiervoor zal een gereduceerd tarief gerekend worden.


Mocht er na 3 behandelingen onvoldoende verbetering zijn dan is de aandoening niet (alleen) spier gerelateerd en zal ik u adviseren om een dierenarts, hoefsmid, tandarts etc. te raadplegen. 


Een sportmasseur is op geen enkele manier een vervanging voor de zorg van een dierenarts. Eventuele bevindingen kunnen nooit als een diagnose geïnterpreteerd worden. Bij shock, koorts of kanker mag niet gemasseerd worden.